Eesti sai teise tunnustatud loodusliku mineraalveetootja

Mai alguses tekkis Eesti joogiturul loodusliku mineraalvee tootmises esmakordselt konkurents. Setumaal Värskas tegutsevale ettevõttele Verska Mineraalvee OÜ on omistatud loodusliku mineraalvee tootja tunnistus nr 2 ning koostöös A. Le Coqiga alustati loodusliku mineraalvee tootmist ja müümist. Ettevõtte omanikud on Toomas Sein (80%) ja A. Le Coq (20%). Ettevõte investeeris uuenenud tootmisesse ja veetöötlusse ligi 600 000 eurot.

Ettevõtte juhi Toomas Seina sõnul moodustab looduslik mineraalvesi 20% Eesti veeturust, uuenenud ettevõte kavatseb sellest võtta neljandiku: „Investeerisime 600 000 eurot kaevu- ja tehaseseadmete uuendamisesse ja tootmishoonesse ning alustame konkurentsi pakkumist Värska Originaalile.” Sein lisas, et välismaistest brändidest on suurimaks konkurendiks Gruusias toodetud vesi Borjom. Verska Mineraalvee tehases hakatakse villima 1-liitrises pudelis Värska Mineral Water’it ning 1,9-liitrises pudelis Värskat. Uue Värska vee mineralisatsioon on 2000 mg liitrile (alates 1500 mg/l loetakse mineralisatsiooni kõrgeks). Liini maksimaalne tootlikkus on 6000 liitrit tunnis.

A. Le Coqi juht Tarmo Noop põhjendas osaluse omandamist sooviga siseneda loodusliku mineraalvee segmenti, kus seni kohalike tootjate vahel konkurents puudus. „Aitasime 20%-lise osaluse ostuga tootmist kaasajastada, et saada õigus toota looduslikku mineraalvett, mis vastaks Euroopa Liidu nõuetele,” ütles Noop. Ta lisas, et A. Le Coq aitab uut vett turustada ja müüa, samuti aitas A. Le Coq oma know-how’ga pakendeid välja töötada. Tarmo Noop ütles, et uuel tasemel tootmise käivitamine on oluline kohalik majandussündmus, mis tugevdab Värska kui tervisliku regiooni mainet ning elavdab piirkonna ettevõtlust. Verska Mineraalvee OÜ annab tööd ligi 20 inimesele. Investeeringut toetas PRIA meetme 3.1. alusel 281 680 euro suuruse summaga.

Kohe müügile jõudev looduslik mineraalvesi pärineb Värska kaevust nr 5, ligi 500 meetri sügavuselt maapõuest, ordoviitsiumi-kambriumi veekihist. Mineraalveekaev nr 5 on olnud kasutusel alates 1983. aastast. Ettevõttele omistati 20. detsembril 2011 Euroopa Liidu normatiividele vastav loodusliku mineraalvee tunnustus. Tunnustuse saamiseks uuendati ja korrastati kaevuseadmeid, uuendati enesekontrollisüsteemi, analüüsiti korduvalt mineraalvee koostist (oluline on, et vee koostis ei muutu) ning investeeriti uutesse tootmisseadmetesse ja -hoonesse.

4. mai 2012

Viis väga head põhjust suvel vett juua

Vesi on meie keha jaoks sama oluline kui puhas õhk ja hingamine. Kuna kaotame iga päev umbes kaks liitrit vett, tuleb see päeva jooksul asendada – seetõttu on vee joomine sama vajalik igapäevane tegevus nagu söömine, magamine või liikumine. Loe edasi →

10 fakti eestlaste veetarbimisest