A. Le Coq

Michaeli kevadine siidrisaladus

Hindu-iiri päritolu Michael Bhoola on Eestit oma koduks pidanud enam kui kümme aastat. Rahvusvaheline kokk kompab pidevalt maitsete piire, katsetades toidus uudsete kombinatsioonide ja tekstuuridega. Sel korral on restoran “Meie Maja” peakokk inspiratsiooni ammutanud kevade ühest lemmikjoogist – kihisevast ja kuldsest siidrist. Michael valmistab siidris marineeritud kana kukeseene-pirni-aprikooskastmes ning magustoiduks siidrireduktsiooniga kodust panna cotta’t.

Toidutegu on Michaeli köögis tegelikult alanud eelmisel õhtul.  “Kallasin purgi alkoholivaba Fizz’i klaasi ning selle joogi kolm kõige iseloomulikumat komponenti – kergelt kihisev “mullilisus”, kuldne värv ja puuviljaline maitse andsid suuna kätte, mida edasi teha, “ naerab Michael ning kirjeldab, kuidas ta käsi “justkui iseenesest” otsis vaagnalt üles pehmed magusad pirnid, paki ornzikaid aprikoose ning jupi vürtsist ingverit.  Siidrimarinaadi idee oligi sündinud!

Sellel hetkel, kui mina Michaeli kööki astun, on toiduvalmistamise põhitooraine – kanafilee – siidrimarinaadis mõnulenud terve öö ning aprikoosid on paisunud siidrileemes isuäratavalt suurteks ja pehmeteks viljadeks.

Michaeli sõnul on toidusvalmistamisel kõige olulisem ühe maitseliini võimendamine, mis toob esile tooraine parimad omadused.  Kanafilee kipub tavaliselt kuivaks jääma, siidris marineerimine annab lihale pehmust ja maitset! Siidrimaitseline kanafilee rändab pärast köögipaberiga kuivatamist (Michael libistab kanafileest ka õli üle ning maitsestab soola ja pipraga) kuumale pannile, kus kokk seda kiirelt pruunistab ning seejärel 15 minutiks 200 kraadisesse ahjukuumusesse pistab.

Nüüd valmistab Michael siidrikaste, kallates potti pool purki Fizz alkoholivaba siidrit, lisades  200 g kuivatatud aprikoose, 200 g kuubikuteks hakitud magusaid pirne,  200 gr kukeseeni, 20 g hakitud ingverit, soola, pipart ja 500 ml 35% vahukoort. Algab vaiksel tulel keetmine, mille lõppedes on leemest alles jäänud 2/3 ning see on muutunud siidjalt kreemiseks kasteks, mille kokk katab peenekshakitud murulauguga.

Kaste on valmis ja kana on kuldpruun! Ent kana aprikoosi-kukeseene-pirnikastega vajab Michaeli arvates serveerimisel ja söömisel “raami” – milleks pole riis ega kartulid – vaid hoopis elegantne lehttaignakübar! Michael võtab 4 x 60 g lehttaigna ruudud, määrib munaga ning küpsetab 15 minutiga 200 kraadises ahjus kuldsed “pirukad”, mille poolekslõikamisel saab ühest osast toidule alus ning teisest “katus”. Kanafilee on hõrk ja mahlane, siidrikastes annavad maitsetooni kukeseened ja aprikoosid, kreemjas kaste sobitub laitmatult lehttainapirukale ning klaasist lonksatud siider paneb kevadisele lõunapraele elegantse punkti.

Kui Michael uurib, mida lõunatajad siidrist inspireeritud magustoiduks ootavad, tehakse väikse arutelu järel panused siidrisorbeele. Meist keegi ei tule selle peale, et siider on suurepärane ja maitseküllane magustoidukastme tooraine! Taipame seda kohe, kui oleme maitsnud lihtsat ja kerget piimapanna cottat, mis on üle kallatud kuldse siidrireduktsiooniga ning serveeritud siidris küpsetatud magusa pirniga, mille lehte imiteerib roheline piparmündioks!

Michael Bhoola soovitused siidri kasutamiseks köögis

  • Siider annab toidule mahlasuse, puuviljalised noodid ja sobib ideaalselt marineerimiseks ning kastete valmistamiseks. Michaeli lemmikuks on A. Le Coq’i uus alkoholivaba siider Fizz Pear.
  • Kõige mõistlikum on kasutada toiduvalmistamisel alkoholivaba siidrit, sest alkohol tuleb toidust nagunii välja keeta
  • Siider sobib ideaalselt kergete ja tervislike toitude valmistamiseks ning nende nautimiseks

Vaata Michaeli retsepte Toit ja Jook rubriigi alt!

15. märts 2011

Vaata lisaks

Retsept: Mõnus õllešašlõkk grillpeoks

  Selle šašlõki juures on kasutatud väga lihtsaid ja kõigile käepäraseid komponente. Liha pehmendamiseks ja huvitava maitsenüansi lisamiseks pannakse marinaadi kaks osa õlut. Maitsebuketti täiendavad sibularattad, küüslauguküüs, sool, pipar, vürts Loe edasi → Loe edasi →

Retseptisoovitus: Kapsad Jõuluporteriga

Nami-Nami perenaine Pille Petersoo proovis Jõuluporteriga valmistada hapukapsaid. Tema sõnul annab A. Le Coqi jõuluõlu kapsale mõrkja ja karamellise maitse, mis tasakaalustab hästi kapsa hapusust. Tulemuseks on tõsiselt maitseküllane kapsas, Loe edasi → Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521