A. Le Coq

Millised on erinevad õllesordid?

Kas hele või tume? Pilsner või porter? Üldjuhul piisab paarist-kolmest küsimusest, et õlu tellitud saaks. Mida aga teha siis, kui süda ja kõht ihkab midagi erilisemat? Siis võiks avastada mõnda uut õllesorti, kuid millist? Aitame siinkohal kirevas õllemaailmas orienteeruda.

Kõige üldisemas plaanis jagunevad õlled selle järgi, kuidas nad on kääritatud. Madalamal temperatuuril (8–12 kraadi) toimuva põhjakääritamise tulemusel valmib niinimetatud toores õlu, mis pärast kääritamist jääb laagerduma ning mille puhul lõpptulemuseks on lager-tüüpi õlu. Tuntuimad laagriõlled on kerged ja vahutavad pilsnerid ning kangemad bock’id. Enamik eestis müüdavatest õlledest on põhjakääritamismeetodil valmistatud.

Teine kääritamismeetod – pinnapärmiga kääritamine – toimub temperatuuril 15–25 kraadi ning on populaarseks saanud just Inglismaal, kus valmistatakse sel viisil ale-õllesid. Veel on sellisel meetodil valmistatud õlledest tuntud tugevama maitsega tumedad porterid ja stout’id ning peamiselt Austrias ja Saksamaal pruulitavad nisuõlled.

Pinnapärmiga kääritatakse ka nisuõllesid, mille nimetus tulebki sellest, et see on tehtud vähemalt 50% ulatuses nisulinnastest ja ülejäänud osa moodustavad odralinnased. Weißbier’i nime all tuntud nisuõllesid on nii heledaid kui ka tumedatest linnastest valmistatud tumedaid. Nisuõlledest võib leida ka nii pärmisisaldusega häguseid selitamata ja selgeid filtreeritud selitatud sorte. Tihtipeale võrreldakse nisuõlle maitset just koduõlle omaga.

Lisaks kääritusmeetodile, tulevad peamiste õllesortide erinevad variandid sellistest omadustest nagu kasutatavad toorained, kääritamisaeg, humalasisaldus ja õlle valmistamise piirkond. Nii valmivadki õlle erinevad alamsordid, nagu pinnapärmiga kääritatud kuiv stout, kreem või iiri punane ale ning põhjapärmiga kääritatud Müncheni hele.

Lisaks loetletud õllesortidele leidub iga jaotuse taga terve hulk keerulisi õllenimesid: põhjapärmiga kääritatud lager-tüüpi Dortmund’ist Maibock’ini ning ning pinnapärmiga kääritatud nisuõlledest Framboise’i, Lambic’u

17. aprill 2012

Vaata lisaks

A. Le Coq toob turule šokolaadiporteri

A. Le Coq toob turule spetsiaalselt jõuluajaks pruulitud šokolaadimaitselise õlle Chocolate Porter. Uue eripruuli valmistamisel on kasutatud spetsiaalseid šokolaadilinnaseid, mis annavad õllele kergelt mõrkja tumeda šokolaadi maitse. Loe edasi →

Uuring: Soomlased eelistavad kodumaal tarbida rohkem Eesti õlut

Turu-Uuringute AS-i poolt jaanuaris soome laevareisijate seas läbiviidud uuringust selgub, et kaks kolmandikku soomlastest ostaks ka kodumaal Eesti õlut. Soomlaste seas on tuntud valdavalt kaks Eesti õllemarki, A. Le Coq ja Saku, esimest eelistavad nooremad (18-30) ning viimast vanemad (55+) õllejoojad. Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521