A. Le Coq

Õllest, toidust ja serveerimisest

Kohtun ühel ilusal õhtupoolikul vanalinnas restorani Leib, Resto ja Aed sisehoovis A. Le Coqi juhi Tarmo Noobi ning vastavatud toidukoha ühe eesvedaja, tunnustatud sommeljee Kristjan Peäskega. Eesmärk on uurida, kuidas õlu ja toit kokku käivad, ning kes veel on õigemad sellest rääkima kui eestlaste armastatuima õlle A. Le Coq Premiumi tootja ja mitmete tiitlitega pärjatud sommeljee.

Kogu teema sissejuhatuseks räägib Tarmo ühe toreda loo minevikust: “Paarkümmend aastat tagasi, veel Nõukogude ajal, viisin ma oma tollase tüdruksõbra Kaubamaja peal asuvasse restorani Kevad sööma. Istunud viisakalt lauda ning tellinud kelnerilt õlut, vaatas ta mulle pikalt ja tõsiselt otsa ning sõnas: “Teate, noormees, see siin on restoran, siin juuakse viina!” lõpetab Tarmo oma loo. Lõbus seik minevikust paneb mõlemad mehed naerma ja tõdema – olid ikka ajad! Värske restorani eestvedaja ja aastaid joogikultuuriga kokku puutunud Kristjan kinnitab, et ajad on muutunud ning tänapäeval on toidu saatjaks viina asemel ikka kas vein või õlu.

Õlu kogub toidu saatjana populaarsust



Kristjan Peäske toob välja mindki üllatava fakti, et ka sügavat veiniusku Prantsusmaal muutub õlu toidu saatjana üha enam populaarseks. “Õlu on oma olemuselt lihtsam ning sobib pea iga roa kõrvale, kuid siin on ka oluline vahet teha, mille kõrvale juua heledat ning mille juurde tumedat õlut,” räägib Kristjan.

A. Le Coqil on alates 1999. aastast vankumatult reas seisnud õllede laevastik: Pilsner, Porter ja lipulaev Premium. Tunnustatud õlled on saanud uue pudeli ja välimuse peene panderolletiketi näol. “See on justkui tunnustus ja austuseavaldus meie esimestele õlledele, mis on tänasenigi oma kindlal kohal olnud,” lausub Noop. A. Le Coqil on ainus selline etikettimismasin kogu Põhja-Euroopa regioonis ja taoline märgistus annab õllele eksklusiivse välimuse ning eristab neid teistest turulolevatest. “Premium on eestlaste armastatuim õlu ning nüüd võime ausalt tunnistada, et sisu ja välimus on jõudnud ühele tasemele,” räägib Noop.

Serveerimine ausse

Kristjan ja Tarmo kinnitavad justkui ühest suust, et aeg, mil restoranis toidu kõrvale viina telliti, on kauge minevik. “Pea iga roa juurde tellitakse kas veini või õlut. Kui veini puhul teavad kõik, millisest klaasist ja millisel temperatuuril vastavat veini serveeritakse, siis õlle puhul jääb vahel teadmisi vajaka,” räägib Kristjan. Mõlemad mehed rõhutavad, et ka õlle puhul on oluline pöörata tähelepanu serveerimisele ning väljanägemisele.

Tarmo, kes seisab juba aastaid Eesti õllekultuuri arendamise eest, toob välja õlle serveerimise ja joomise neli olulist kriteeriumit – õige serveerimine, temperatuur, tihe vaht ja hea seltskond. “Kui tellite restoranis või pubis õlut, siis jälgige, et õlu avataks alles lauas teie nähes, nagu veingi,” ütleb ta ning lisab, et nii säilib joogi karastav efekt. Ta võtab kätte klaasi ja õlle ning näitab, et õlut pudelist klaasi kallates tasub klaas keerata 45-kraadise nurga alla ja täita nii pool klaasist. Seejärel tuleks klaas tõsta püsti ja valada ääreni täis. “Nii tekib joogile vahumütsike,” lisab ta.

Täidetud õlleklaas tuleb asetada alusele. Sellel on väga praktiline põhjus – kui õlu on külm ja ruum soe, siis hakkab klaas “higistama”, kogu kondensatsioonivesi aga valgub alusele ega riku lauda. Samuti on õlle puhul väga oluline puhas klaas või kann – kui sellest on eelnevalt joodud näiteks piima ja klaasi pole korralikult pestud, hävitab klaasile jäänud rasukiht õlle vahu.  Hea õlle üheks väliseks tunnuseks ongi klaasi külge jääv tihke vaht.

Mida heledam õlu, seda kergem söök

Kristjan pakub välja kaks rooga, mis sobivad A. Le Coq Premiumi ja Porteriga. “Premiumi maitse on kerge ning seetõttu sobib see õlu hästi grillitud forelli kõrvale. Grillimisel tekkiv mõrkjas maitse hakkab mängima õlle humala mõrkus ning õlu oma kergusega annab kogu roale vunki juurde,” lausub Kristjan. Porteri juurde pakub Kristjan välja grillitud maksa juurviljadega ning sibulapüreega. “Porteriga lähevad kokku pruunid maitsed ja toonid. Maksa grillides pealmine kiht karamelliseerub, mis toob esile Porteris oleva mõrkjasmagusa karamellimaitse,” selgitab ta maitsete sobivusi. Kristjan lisab, et samuti sobib Porter ideaalselt kokku leivaga.

1. juuli 2011

Vaata lisaks

Kuidas serveerida õlut õigesti?

Õlle serveerimisel ja joomisel on olulised neli kriteeriumit – õige serveerimine ja temperatuur, tihe vaht ja hea seltskond. Loe edasi →

A. Le Coq toodab pühadeks vürtsidega porteri

Eesti juhtiv joogitootja A. Le Coq toob pühadeperioodiks müüki tumeda eripruuliga Vürtsporteri, mille maitsebuketis on tunda kardemoni, muskaatpähklit, koriandrit ja kaneeli. Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521