A. Le Coq

Mis annab õllele värvuse?

Laias laastus võib õlled jagada kaheks: hele õlu ja tume õlu. Seejuures paljudele teada olev punane õlu ei moodusta eraldi liiki, vaid kuulub heledate õllede hulka.

Olenemata värvist valmistatakse kõiki traditsioonilisi õllesid ikka ühtmoodi veest, humalast, linnasest ning pärmist. Õlle värvuse määrab ära valmistamisel kasutatav linnas.

Tumedat õlut valmistatakse karamell-linnaste ning röstitud linnaste lisamisega.

Karamell-linnased saadakse linnase kuumutamisel 100 kraadi juures. Linnases olev suhkur karameliseerub, mis annab linnasele punaka värvi. Karamell-linnas annab õllele oranžika värvivarjundi.

Röstitud linnased saadakse linnaste röstimise teel, mille tulemusena muutub linnase värv sama tumedaks kui kohv. See annabki õllele väga tumeda värvuse. Kahe erineva linnase segamisel saadakse tumedatele õlledele erinevaid toone. Mida heledam on tume õlu, seda rohkem on kasutatud karamell-linnaseid, mida tumedam on tume õlu, seda rohkem on kasutatud röstitud linnaseid. Tumedad õlled on näiteks porter või stout-tüüpi õlled.

Maailmas enim joodud õlu – hele õlu – valmistatakse heledast linnasest. Hele linnas saadakse spetsiaalsel kuivatamistemperatuuril (mitte üle 80 kraadi), kus linnas ei karameliseeru ning jääb seest helevalge ja mure. Sellisel viisil valmistatakse kõik heledad õlled. Traditsioonilised heledad õlled on näiteks lahjematest õlledest pilsner ja premium ning kangematest bock.

Punane õlu valmistatakse heledast linnasest, millele lisatakse juurde punaka tooniga karamell-linnaseid. Erilinnaste kasutamine valmistamise juures annab õllele ilusa punakaspruuni tooni.

Kui arvate, et karamell-linnaste kasutamine õlle valmistamisel teeb õlle magusaks, siis eksite. Õlle magusus oleneb meskimisrežiimi ja käärimisrežiimi valikust. Näiteks heledad õlled püütakse valmistada maksimaalselt kõrge käärimisastmega. Mida kõrgem on õlle käärimisaste, seda mõrum õlu ja vastupidi.

18. veebruar 2011

Vaata lisaks

Eesti esimene õllesommeljee viib õllekultuuri uuele tasemele

Oktoobris alustab A. Le Coq õllekultuuri arendamise projektiga Beer Star, mille eesmärk on tõsta õllede serveerimiskvaliteeti Eesti pubides ja restoranides. Loe edasi →

Retseptisoovitus: Kapsad Jõuluporteriga

Nami-Nami perenaine Pille Petersoo proovis Jõuluporteriga valmistada hapukapsaid. Tema sõnul annab A. Le Coqi jõuluõlu kapsale mõrkja ja karamellise maitse, mis tasakaalustab hästi kapsa hapusust. Tulemuseks on tõsiselt maitseküllane kapsas, Loe edasi → Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521