A. Le Coq

Kuidas sobitada toitu ja õlut? Õlu toidu saatjana

Õlle ja toidu sobitamisel püsis pikka aega arusaam, et pubis juuakse toidu kõrvale õlut, restoranis saadab aga praadi vein. Suhtumise muutumine toidu ja õlle sobivusse on toimunud viimastel aastatel, kui eesti õlletootjad on õllekultuuri arendamise südameasjaks võtnud – õlu on valitud koguni eesti parimaks toiduaineks.

Õllest kui toidu saatjast saab rääkida kahest vaatepunktist – õlu toidu kõrval ja õlu toidu sees, st õlu kui toiduvalmistamise komponent ja maitserikastaja. Põhireegel õlle valimisel toidu kõrvale on lihtne – mida rammusam ja jõulisem toit, seda tumedam õlu. Näiteks sobib jõuluprae, kapsaste ja kartulite juurde pigem tume õlu, mis tasakaalustab tugevat ja raskemalt seeditavat toitu ning mida võib edukalt kasutada ka toiduvalmistamisel, näiteks kapsaste hautamisel. Õlu on sobiv toidukõrvane grilliroogade (hooaeg varsti käes!) ja heeringa, samuti kõiksugu isuäratajate – soolaubade, küüslauguleibade ja kanatiibade – juurde. Õlu toimib ka tõhusa ”tulekustutajana” vürtsikate toitude allaloputamisel.

Heleda õllega sobivad hästi kergemad toidud, näiteks mitmed eelroad ja salatid ning nö fusion-köögi toidud. Õllesõber võib restoranis kindel olla, et hele õlu sobib suurepäraselt näiteks Caesari salati juurde, sest hele õlu aitab välja tuua soolatud anshoovise ning parmesani juustu maitsenüansid. Klaasike heledat kvaliteetõlut sobib suurepäraselt ka gurmee-köögi klassikute juurde – näiteks foie gras või kergelt pratud kanamaksa saatjana. Viimast kombinatsiooni on mulle soovitanud Eesti tippkokad Tõnis Siigur ja Priit Toomits – seega võib tõeline õllesõber ka gourmee-restoranis enda õlle-eelistusele kindlaks jääda, kartmata altminekut või halvakspanu. Õlle serveerimisest austrite juurde on aga saanud omaette legend – näiteks tellis vene keiser Nikolai II spetsiaalselt Tartust A. Le Coq Imperial Extra Double Stout’i, millest valmistati kõrgeaususele austrite alla- loputamiseks spetsiaalne õllevinegrett. Austrite juurde soovitan maitsta klaasikese tumedat õlut.

Õlu sobib suurepäraselt ka magustoitude kõrvale – näiteks toob shokolaadiporter välja desserdi hõrgu maitse, eriti veel, kui tegemist on trühvlite, shololaadikoogi või rammusamate küpsetistega.

Kasutan õlle kui toidu saatja sobivuse kinnituseks Dimitri Demjanovi ütlemist – Eesti gastronoomiline kuld on räim, Eesti vein on õlu. Head õlle ja toidu koosnautimist!

18. veebruar 2011

Vaata lisaks

A. Le Coq toob turule uuel filtreerimistehnoloogial põhineva õlle A. Le Coq Premium Extra

A. Le Coq alustas uue filtreerimistehnoloogial põhineva superpremium õlle, A. Le Coq Premium Extra tootmist. Uudse õlle filtreerimistehnoloogia kasutamise tulemusena säilivad uue õlle maitseomadused muutumatuna pikemat aega. Uude õlletehnoloogiasse ning tootearendusse investeeriti 7,8 miljonit krooni, toodet plaanitakse aasta lõpuks müüa 3,1 miljonit liitrit. Loe edasi →

Müügile jõuavad uued suveõlled Premium Extra ja Premium Extra Lemon

Suvehooajaks jõuavad müügile kerged suveõlled Premium Extra ja Premium Extra Lemon. Uued õlled sisaldavad tänu spetsiaalsele kääritamisprotsessile ligi 30% vähem kaloreid. Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521