A. Le Coq

Kuidas serveerida õlut õigesti?

Õlle serveerimisel ja joomisel on olulised neli kriteeriumit – õige serveerimine ja temperatuur, tihe vaht ja hea seltskond.

Kui tellite restoranis või pubis õlut, siis jälgige, et õlu avatakse alles lauas teie nähes – nagu veingi. Nii sälib joogi karastav efekt. Õlut pudelist klaasi kallates tasub klaas keerata 45-kraadise nurga alla ja täita nii pool klaasist. Seejärel tuleks klaas tõsta püsti ja valada ääreni täis. Nii tekib joogile vahumütsike.

Kui tellite vaadiõlut, jälgige, et väljakallatud õlu ei jääks baariletile seisma – vastasel juhul õlle vaht liisub. Kui see peaks siiski juhtuma, paluge baarmanil vaadist uus vahukiht peale lasta.

Teenindaja peaks teadma, et õllepudeli avamisel tuleb jätta õllesilt ”näoga” kliendi poole – tihti eksitakse selle vastu ja arvatakse, et see nõue käib ainult veini kohta. Samuti ei tohiks serveerida õlut vale logoga klaasis.

Täidetud õlleklaas tuleb asetada alusele – sellel on väga praktiline põhjus. Õlu on külm ja ruum soe, nii hakkabki klaas “higistama”. Kui alus on all või õlleklaasil rosett ”ümber jala”, valgub kogu kondents sellele ega riku lauda.

Õlle serveerimisel on oluline, et see oleks serveeritud värskelt, korraliku tihke vahuga ja õigel temperatuuril. Heleda õlle aroom ja maitse pääsevad kõige paremini esile, kui seda serveerida temperatuuril 6-8ºC, tumedat õlut temperatuuril 10-14ºC.Tumedat serveeritakse soojemana, et keele maitseretseptorid tunneksid tumeda õlle kõiki nüansse paremini.

Õlle puhul on väga oluline puhas klaas või kann – kui sellest on eelnevalt joodud näiteks piima ja klaasi pole korralikult pestud, hävitab klaasile jäänud rasvaraas õlle vahu.  Hea õlle üheks väliseks tunnuseks ongi klaasi külge jääv tihke vaht.

18. veebruar 2011

Vaata lisaks

Võib-olla siis, kui ülikonnas minna, antakse ka õllealus

Tallinna, Tartu, Pärnu, Kuressaare ja Võru pubisid külastanud õllekontrolörid on tänaseks saanud õlle serveerimise kohta esimese ülevaatliku pildi, kus jagub nii kriitikat kui ka positiivseid noote. Loe edasi →

Suviseid retsepte kaljast – okroška ja kaljamarinaad

Toidublogija Kätrin Maidla jagab nõuandeid, mida kerget ja maitsvat valmistada kaljast. Kaljamarinaad lihale ja külm kaljasupp okroška Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521