A. Le Coq

Beer Star toob õllele vahu

A. le Coqi õllekontrolöride kinnitusel on Beer Stari pubides õlle serveerimine tõusnud uuele tasemel ja õllega käiakse ringi märksa asjatundlikumalt kui varem. Beer Stari märgiga pubides võivad külastajad olla kindlad, et tellitud õlu tuuakse lauda õigel temperatuuril, õiges klaasis ning korraliku vahuga.

Beer Stari projekti üks eestvedajaid, õllesommeljee Kristjan Peäske sõnul on serveerimisvigade põhjuseks olnud enamasti asjatundmatus – ei osata hinnata, kuidas serveerimine võib mõjutada maitseid ning koos sellega ka klientide rahulolu.  Praeguseks on A. Le Coqi algatatud õllekultuuri arendamise projekt Beer Star õlle serveerimise koolituse läbinud ligikaudu 1000 teenindajat. Koolitusjuht Kristjan Peäske on projekti edenemisega rahul.

Esimese asjana õpivad kursuslased õigel moel õlut valama: õlleklaas peab saama korraliku vahumütsi.  „Vahu rolli on seni alahinnatud, seda pole peetud oluliseks,“ räägib Kristjan Peäske, „pigem arvatakse, et mida vähem vahtu, seda rohkem saab klient õlut ja seda õnnelikum ta on. Nii see ei ole, vahuga õlle maitse ja tekstuur on hoopis teistsugused, paremad. Läbi vahu juues on õlu pehmem , vaht võtab kinni ka tugeva õllemullid ning toob esile humala aroomi ja maitse. Oma kursuslastele annan sama õlut maitsta vahuga ja ilma vahuta ning tihtipeale nad kinnitavad, et maitse järgi võiks arvata, et tegemist on erinevate õlledega.“

Beer Stari pubides võib teenindajaid usaldada nii õlle maitseomaduste väljatoomisel kui joogi sobitamisel toiduga. Lisaks õllevalamisõpetusele saavad Beer Stari kursuslased ülevaate ka õlle valmistamisest: kõigepealt vaadatakse õllevalmistamise videot, siis räägitakse ja kus võimalik, seal ka maitstakse ning nuusutatakse läbi õlletegemise etapid alates vilja röstimisest ja linnastamisest kuni kääritamiseni. Isikliku maitsekogemuse läbi õpitakse tundma ka toidu ja joogi sobivust.

Praegu kannab Beer Stari märki 51 pubi üle Eesti – Tallinnas, Tartus, Pärnus, Kuressaares, Toilas, Otepääl. Märgikandjaid tuleb järjest juurde, sest Beer Stari õllekultuuri arendusprojekt jätkub.

19. aprill 2013

Vaata lisaks

Õllest, toidust ja serveerimisest

Sellest, kuidas õlu ja toit kokku käivad, räägivad Tarmo Noop ja Kristjan Peäske Loe edasi →

Õlles hautatud lihavõtteküülik peekoni, sibula ja rosmariiniga

Erilist tugevust annab roale juurde lisatud õlu A. Le Coq Pils.
Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521