A. Le Coq

Anni juures õllega kevadet püüdmas

Vabariigi aastapäeva järgselt, külma ilma ning libedaid teid trotsides liigun Pelgulinna kitsastel tänavatel Anni poole. Plaanime valmistada ja nautida eriliselt kevadisi roogi, et pakane ja talv lõplikult seljatada.

Pärale jõudes tervitab mind särava naeratusega Anni, kelle hubases köögis tõotab sündida midagi põnevat – silm haarab toorainelaual juurikaid, kikerherneid, vorste, jänest ja ….õlut.  Küsimust ennetades ütleb Anni, et hele õlu oma kuldse ja humalase värvi- ja maitsega on väga sobiv maitselisa toidu sisse, mida kiidavad ka need, kes õlut igapäevaselt ei joo. “Mina naudin toidu head maitset ja see algab toiduvalmistamisel toorainest ja valmistamise lihtsusest,” ütleb Anni. Ta lisab, et kasutab alatihti mahe- ja öko-tooteid, mis hinnaklassilt on küll kallimad, kuid selle kvaliteedis ja puhtuses võib kindel olla. “Toorainest järgmise tähtsusega on  maitseaine, mis võimendab toidu tekstuuri ja toob selle olemuse hästi välja,” jätkab Anni. Ka tänaste retseptide juures rõhub Anni lihtsusele ning kasutab võimalikult vähe erinevaid maitseaineid: “Näiteks õlle maitse, mida ma toidus kasutan, on juba ise nii rikkalik, et seda ei tasu teiste maitsetega ära tappa.”

Olgugi, et Anni on õppinud söögivalmistamist Itaalias toidugurmaanide käe all, peab ta end siiski pigem harrastuskokaks, kelle meeldib katsetada. “Ma lihtsalt armastan süüa teha ja nautida hea toidu maitset ning teen seda ennekõike iseendale ja sõprade meele-heaks,” tunnistab Anni. Seda “hea meele ja tundega” tehtud feelingut kiirgavad Anni kodu kõik ruumid, pisikesed vidinad ja raamatud, seinte ja lagedeni välja.

Tänase toiduvalmistamise märksõnaks on õlu ja kevadised road, mis on inspiratsiooni saanud õllest. Õlut on kasutatud söögi tegemisel juba ammu ning midagi uut selle juures pole – kõige levinum on kahtlemata hapukapsaste ja seaprae valmistamine porteriga, mille tugev maitse sobib hästi jõuluaegsete roogadega. Täna, kus kevade esimesed märgid on õhus, avastame Anni köögis heleda õlle võlusid ning erinevaid kasutamisvõimalusi. Selleks puhuks on välja valitud humalane Tšehhi-tüüpi õlu Pils, millel on võrreldes tuntud Premium-õllega tugevam ja rikkalikum maitse. Tšehhi õlu ka seetõttu, et tšehhid on väga rikka õllekultuuriga ning õlu on nende arvates vaieldamatult ainuõige kaaslane toidu saatjaks. Ka esimeses Tšehhi kokaraamatus oli õllel kui toorainel oma koht – see sisaldas õllesupi retsepti.

“Õlle maitse ise on juba nii rikkalik, et ei tasu seda omakorda teiste maitsetega ära tappa,” ütleb Anni. Nii valmivad täna kaks rooga, mille kõrvale on ainuõige juua õlut ning kaks rooga, millele tugev ja rikkalik Tšehhi-tüüpi õlu annab väga erilise maitse.

Vaata Anni retsepte Õlu ja Toit rubriigi alt

20. veebruar 2011

Vaata lisaks

Tumedast õllest köögis ja klaasis

Restorani Leib, Resto ja Aed eestvedajad Janno Lepik ja Kristjan Peäske avavad tumeda õlle kasutamisvõimalusi köögis ning seletavad, kuidas väärikat jooki oskuslikult serveerida. Loe edasi →

Piima pannacotta siidrireduktsiooni ja siidris küpsetatud pirniga

Suussulav piima pannacotta siidrireduktsiooni ja siidris küpsetatud pirniga Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521