A. Le Coq

Värskelt pressitud mahl vs pakendatud mahl

Tihti arvatakse, et naturaalseks võib pidada ainult seda mahla, mis on pressitud värskest puuviljast. Naturaalne mahl on ka 100%-line täismahl, mis on valmistatud kontsentreeritud mahlast ja mida müüakse kartongpakendis. Tarbija tunneb tõelise mahla ära etiketi järgi, kus on kirjas, et toode on valmistatud 100% mahlast ning mahlale ei ole lisatud suhkrut.

Värskelt pressitud mahla ja pakendatud täismahla peamine erinevus seisneb valmistamise tehnoloogias. Pakimahla on eelnevalt kuumutatud e pastöriseeritud, et tagada selle parem säilivus. Värskelt pressitud mahla ei ole kuumtöödeldud ning seetõttu on selle säilivusaeg ka väga lühike.

Kõik pakendatud täismahlad on naturaalsed ja konservandivabad, mahla pikk säilivusaeg tagatakse aseptilise villimisega (s.o villimine täielikult steriilses keskkonnas) või kuumvillimisega.

Pakendatud täismahl on oma olemuselt värskelt pressitud mahlale kõige lähedasem – selles on praktiliselt samaväärselt vitamiine, mineraalaineid ja mikroelemente.

Kuid miks iga pakimahl ei ole täismahl?

See on tingitud sellest, et igast puuviljast ja marjast ei saa täismahla valmistada. Vahel on mõni puuvili 100%-lise mahlana liialt happeline või intensiivse maitsega ning vajab seetõttu lahjendamist või kombineerimist muude puu- ja juurviljadega.

Lisaks 100%-lisele mahlale pakutakse poelettidel veel nektareid, mahlajooke ja mahlasisaldusega karastusjooke, mille mahlasisaldus – ja seega ka tervislikkus – on täismahlast väiksem.

8. jaanuar 2011

Vaata lisaks

Mahla toiteväärtus

Milline toiteväärtus on mahlal, nektaril ja mahlajookidel Loe edasi →

Alkoholivaba jõuluglögi õunamahlast

Hea vaheldus hõõgveinile või tavalisele teele külmal talveõhtul. Suured ingverisõbrad võivad ingverikogust suurendada. Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521