A. Le Coq

Mida mahl sisaldab?

Marjad ja puuviljad, millest mahla valmistatakse, sisaldavad ca 70–90% vett, seega on ka mahla peamine koostisaine vesi.

Mahla energiahulga annavad temas leiduvad süsivesikud. Keskmiselt on see 100 g kohta 45 kcal. Kõige energiarikkamad on smuutid, kus 100 g energeetiline väärtus on 60 kcal. Köögiviljamahlade energiahulk on keskmiselt 25 kcal. Kõige süsivesikuterikkamad ja enam energiat andvad mahlad on viinamarja-, pirni- ja õunamahl.

Mahlad, eriti aga smuutid, on arvestatav kiudainete allikas. Kiudained omakorda on vajalikud seedetegevuse korrashoidmiseks, seedetrakti rakkude toitmiseks, samuti suurendavad need toitkördi hulka, kiirendavad selle edasiliikumist ja viivad välja organismist mittesoovitatavaid jääke.

Puuviljades ja marjades on võrdlemisi palju pektiinaineid, millel on ka ravitoime. Need seovad seedeorganites vett ning vees lahustunud raskemetallisooli ning teisi mürgiseid aineid ning hoiavad seeläbi ära kõhukinnisust ning väljutavad organismist kahjulikke aineid. Pektiinained aitavad säilitada organismi normaalset mikrofloorat, eriti soovitatavad sooltehaiguste ja maohaavandite puhul.

Puuviljades ja marjades sisalduv tselluloos seob kolesterooli ja viib organismist välja üleliigse kolesteroolihulga.

Orgaanilisi happeid on mahlades 0,4-1,7%. Maitsmismeelele sobib kõige paremini mahl, milles on happeid 0,7…0,8% ning mille suhkrutesisaldus on vahemikus 12…15%. Naturaalmahlad on oluliselt happelisemad ning seetõttu vähendatakse nende happesust tööstuslikul teel.

Puuviljade ja marjade orgaanilised happed parandavad organismi ainevahetust ja stimuleerivad peensoole tegevust ning ärritavad mao seedemahlu, millega soodustavad toidu paremat seedumist ja teiste toidukomponentide, nagu kartul, liha, piim, munad ja kala, omastamist.

Inimene vajab ööpäevas 2 g orgaanilisi happeid, mida ta saab põhiliselt puuviljadest ja marjadest.

Naturaalses mahlas on vitamiinid olemas kogu aktiivsuses.

Mahla teeb väärtuslikuks ja tõhusaks joogiks asjaolu, et selles leiduvad vitamiinid on ”aktiivsed” kõige loomulikumal kujul.

Täismahl on üks paremaid looduslikke energiaallikaid – mahlas sisalduvad vitamiinid reguleerivad eluprotsesse, soodustavad rakkude kasvu, paljunemist ja sigimist.

Mahl sisaldab ka mitmeid mineraalained:

Kaaliumi, mis soodustab vee eemaldumist organismist ja on seega oluline kõrgvererõhktõve ja südamehaiguste korral. Kaaliumirikkad on ploomid ja kirsid, eriti aga marjad.
Kaltsiumi, mis aktiveerib biokeemilisi protsesse. Rohkem on kaltsiumi tsitrusviljades, vaarikas ja maasikas.
Fosforit ja magneesiumi on rohkem on sõstardes, vaarikates ja kirssides.
Rauda on puuviljades ja marjades vähe, rohkem on teda ploomides, apelsinides, aed- ja metsmaasikates, vaarikates, karusmarjades, mustikates ja kibuvitsamarjades.
Joodi sisalduselt on rikkamad arooniamarjad, õunad, eriti õunaseemned, punased sõstrad, maasikad ja vaarikad. Nendes paikades, kus maapinnas on rohkem joodi, on seda ka puuviljades – meil kindlasti rannikupiirkonnas kasvanud puuviljades.
Koobaltit, mida on märkimisväärses koguses pirnides, õuntes, kirssides ja maasikates.

    1. jaanuar 2011

    Vaata lisaks

    Turule jõuab Eesti esimene aedviljamahl ja banaani-pirninektar

    A. Le Coq toob esimesena Eestis turule 100%-lise Aura aedviljamahla. Uus mahl on valmistatud tomati- ja porgandimahlast, millele on lisatud mitmeid tuntud maitsetaimi nagu seller, sibul, küüslauk ja till. Lisaks laiendab ettevõte Aura nektarite tooteportfelli, tuues turule eksootilise banaani-pirninektari. Loe edasi →

    Hommikusmuuti kaerahelvestega

    Kosutav ja tervislik mahlasmuuti Loe edasi →

    © 2011 A. Le Coq
    Tartus:
    Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
    Tel. 744 9711
    Tallinnas:
    Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
    Tel. 614 1521