A. Le Coq

Mahlajook, nektar, mahl kontsentreeritud mahlast, värskelt pressitud mahl, smoothie – mis on mis?

fruits-and-juice1

Poelettidelt võib leida hulgaliselt erinevaid mahla nime kandvaid tooteid. Mida need joogid endast kujutavad ning kuidas neid teineteisest eraldada? Võtame vaatluse alla mahlajoogi, nektari, mahla kontsentreeritud mahlast, värskelt pressitud mahla ja smoothie.

Mahla sisaldus erinevates jookides:

Mahlajook Ei ole määratletud, kõige sagedamini 10-15 %

Nektar 25 – 50 %

Mahl kontsentreeritud mahlast 100 %

Värskelt pressitud mahl 100 %

Smoothie Ei ole määratletud

Mahlajook

Mahlajook (ehk morss) võib sisaldada mahlatoodetest kõige vähem mahla. Kuna mahlajoogi koostis ei ole seadusega reguleeritud, võib sinna lisada erinevaid lisaaineid, näiteks suhkrut, kunstlikke magusaineid, paksendajaid, lõhna- ja maitseaineid või antioksüdante.

Nektar

Nektar on mahlajoogist oluliselt suurema mahlasisaldusega. Lisaks on nektarite koostis reguleeritud nõuetega, mis lubavad mahla taastamisel nektarile magustamiseks lisada ainult suhkrutooteid, magusaineid ja mett. Nektarite mahlasisaldus võib kõikuda 25-50 % piires, ometi on igal puu- ja marjaliigil konkreetne mahlaprotsent, millest vähem ei tohi mahlasiladus olla. Nt. apelsini puhul on nektari nõuetele vastav jook 50 %-lise mahlasisaldusega, astelpaju  puhul aga 25 % mahlasisaldusega. Nektarite koostist reguleerib „Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded“ määrus.

Mahl

Mahla võib olla kahte liiki: mahl kontsentreeritud mahlast või värskelt pressitud mahl. Mahlatoodete määrus ütleb, et „Mahl on käärimisvõimeline, kuid käärimata, ja saadakse üht või mitut liiki veatutest ja küpsetest, värsketest või külmsäilitatud puuviljadest ning mahlal on puuviljaliigile iseloomulik värv, lõhn ja maitse. Töötlemisel mahlast eraldatud lõhna ja maitset ning viljaliha ja puuviljarakke võib taastada samasse mahla.“

Mahl kontsentreeritud mahlast saadakse kontsentraadist, millele lisatakse eraldunud koguses vett ning millel taastatakse lõhn ja maitse ning vajaduse korral ka samast või sama liiki mahlast töötlemisel eraldatud viljaliha.  Lisataval veel peavad olema sobivad keemilised, mikrobioloogilised ja organoleptilised omadused, et tagada mahlale iseloomulik kvaliteet.

Sellist mahlatootmisviisi kasutatakse seetõttu, et maailma eri piirkonnad on sobilikud erinevate viljade ja marjade tootmiseks. Näiteks ei kasva Eestis apelsinipuud, mistap on enamus meil müüdavatest apelsinimahladest valmistatud kontsentraadist ja toodet nimetatakse „Apelsinimahl kontsentreeritud mahlast“.

Smoothie

Smoothie’l, smuutil või eesti keelse nimega mahedikul on sama palju joogivariatsioone kui erinevaid nimesid. Smuuti nime pähe müüakse poes  väga erineva koostisega tooteid, mistap tasub olla nende suhtes eriti tähelepanelik ja tutvuda enne ostu sooritamist toote koostisosadega!

Smoothie erineb mahlast lisaks mahlaprotsendile veel oma oluliselt paksema püreetaolise koostise poolest. Mõndadel juhtudel saadakse see tugevama koostisega viljade purustamisel ja viljaliha kasutamisel, kohati ka paksendajate kasutamisel.

Mida tooteetiketil tähele panna

Mahlatoote nimetus annab märku, mis tüüpi tootega (mahl, mahlajook või nektar) on tegemist ja mis on selle mahlaprotsent.

Mahlatoote nimetusest on näha puuviljade ja marjade nimed nende sisalduse vähenevas järjekorras, näiteks „Õuna-maasikamahl“ näitab, et tootes on õunamahla rohkem kui maasikamahla. Kui toote nimi on „Mitmeviljamahl“ vms, sisaldab see kolme või enamat liiki mahla segu ja selle täpsema koostise saab teada koostisosade loetelust.

Kontsentreeritud mahlast saadud mahla või nektari puhul lisatakse nimetuse lõppu sõnad „kontsentreeritud mahlast“, näiteks „Õunamahl kontsentreeritud mahlast“ või „Ploominektar kontsentreeritud mahlast“. Tootel tuleb sellisel juhul esitada mahla sisaldus, näiteks „puuvilja/marja sisaldus vähemalt …%“.

Kas teadsid?

Juunis, 2013 kiitis Vabariigi Valitsus heaks määruse, mille kohaselt alates 28. oktoobrist 2013 pole lubatud mahla koostisesse enam suhkrutooteid lisada (v.a. astelpajumahl). Eesti tootjad on juba siiani nn. ausa mahla põhimõttest kinni pidanud ja suhkrut mahlale mitte lisanud, kuid importtoodete osas peaks märgistus seetõttu selginema.

Allikad: Ärileht, Maablogi, Keeleabi, Riigiteataja

 

23. juuli 2013

Vaata lisaks

Alkoholivaba jõuluglögi õunamahlast

Hea vaheldus hõõgveinile või tavalisele teele külmal talveõhtul. Suured ingverisõbrad võivad ingverikogust suurendada. Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521