A. Le Coq

Mahla valmistamise saladus

Vastavalt valmistamisprotsessis kasutatavale tehnoloogiale eristatakse kahte tüüpi mahlasid. Esiteks otsesel pressimisel marjadest või puuviljadest saadud mahl ning teiseks mahlakontsentraadist saadud mahl, millele on tootmise käigus lisatud samavõrra vett, kui kontsentreerimisel eraldati.

Mahla tootmiseks vajalik kontsentreeritud mahl (viljadest on mahl välja pressitud ja siis vesi välja aurutatud) jõuab mahlatehastesse kas sügavkülmutatuna või aseptiliselt pakendatuna. Mahla tootmisel toimub nn mahla taastamine, mille käigus lisatakse kontsentreeritud mahlale täpselt nii palju vett, kui seda mahla koostises algupäraselt olnud on. Lisatud vesi peab mikrobioloogiliste, keemiliste ja organoleptiliste näitajatega tagama mahla põhilised omadused. Mahla aroom taastatakse kontsentreerimisel kogutud lenduvate ainete või sama liiki puuviljadest, marjadest või köögiviljadest eraldatud ainete abil.

Kuidas garanteeritakse mahla kvaliteet?

Euroopa Liidu ja Eesti seadusandlus keelab täismahlale lisada midagi rohkemat kui seal algupäraselt on olnud.

Lisaks sellele on Euroopas loodud mahlatootjaid ühendav organisatsioon SGF (Sure-Global-Fair), mille ülesandeks on mahla kvaliteedi ja tooraine kontroll. SGF kontrollib lisaks mahla valmistajatele ka toorainetootjaid, kelle käest kontsentreeritud mahl tuleb. SGF-iga on Eesti mahatootjatest liitunud A. Le Coq Tartu Õlletehas, Põltsamaa Felix ja Tere. Et SGF´i nõuded kvaliteedile on kõrgemad kui kehtiv seadusandlus, võib Eesti kolme suurima mahlatootja täismahlu alati usaldada – nii mahla kui ka tooraine tootmine toimub kõrgeimal kontrollitud kvaliteeditasemel.

8. veebruar 2011

Vaata lisaks

Värskelt pressitud mahl vs pakendatud mahl

Tihti arvatakse, et naturaalseks võib pidada ainult seda mahla, mis on pressitud värskest puuviljast. Naturaalne mahl on ka 100%-line täismahl, mis on valmistatud kontsentreeritud mahlast ja mida müüakse kartongpakendis. Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521