A. Le Coq

Kuidas eristada ehedat naturaalset kalja kaljamaitselistest jookidest?

Enamik Eestis müüdavaist kaljanimelistest jookidest ei ole oma loomult ehedad naturaalselt kääritatud kaljad, vaid suhkrusiirupist ning kalja lõhna- ja maitseainetest valmistatud joogid.

Ehe kali valmib rukki- ja odralinnastest tehtud virde naturaalsel kääritamisel pärmi- ja piimhappebakteritega. Saadud kaljavirre laagerdatakse ja filtreeritakse ning enne pudelisse panemist lisatakse valmis kaljale paremaks janukustutamiseks veidi süsihappegaasi.

Kääritamise protsess

Ehedat kalja ei saa kunagi teha ilma kääritamata. Kääritusprotsessi tulemusel tekib kalja väike kogus alkoholi. Samuti väheneb kääritamisprotsessi käigus suhkrusisaldus ja seetõttu on ehe kääritatud kali oluliselt madalama kalorsusega kui tavaline karastusjook.

Naturaalse kalja valmistamiseks tuleb linnaseid kääritada. Iga käärimisprotsessi tulemusena tekib tootes väike kogus alkoholi, mis ei tee kuni 0,5protsendilise alkoholisisaldusega joogist alkohoolset jooki. Näiteks keefiris võib alkoholi olla kuni 1,2 protsenti ja legendaarse kollase vaadikalja alkoholisisaldus küündis omal ajal koguni 2 protsendini. Seega ei ole naturaalne kali mingil juhul alkohoolne jook.

10. veebruar 2011

Vaata lisaks

Turule jõudis naturaalselt kääritatud tume kali

Uuele A. Le Coqi kaljale annavad tumeda värvuse ja tummise maitse humalad ning röstitud linnased Loe edasi →

A. Le Coq hakkab müüma lahtist kalja

A. Le Coq taaskäivitab lahtise kalja müügi traditsiooni ja avab üle Eesti mitmed müügipunktid. Esimesed kaks ehtsa kääritatud kalja müügipunkti on avatud Tartu kohvikutes Pierre ja Ristiisa. Kalja hakatakse müüma ka Tallinna Stroomi ja Pirita rannas ning Pärnu rannas. Lisaks hakkab mööda Eestit sõitma ja kalja pakkuma suur kollane kaljavaat. Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521