A. Le Coq

Kuidas eristada ehedat naturaalset kalja kaljamaitselistest jookidest?

Enamik Eestis müüdavaist kaljanimelistest jookidest ei ole oma loomult ehedad naturaalselt kääritatud kaljad, vaid suhkrusiirupist ning kalja lõhna- ja maitseainetest valmistatud joogid.

Ehe kali valmib rukki- ja odralinnastest tehtud virde naturaalsel kääritamisel pärmi- ja piimhappebakteritega. Saadud kaljavirre laagerdatakse ja filtreeritakse ning enne pudelisse panemist lisatakse valmis kaljale paremaks janukustutamiseks veidi süsihappegaasi.

Kääritamise protsess

Ehedat kalja ei saa kunagi teha ilma kääritamata. Kääritusprotsessi tulemusel tekib kalja väike kogus alkoholi. Samuti väheneb kääritamisprotsessi käigus suhkrusisaldus ja seetõttu on ehe kääritatud kali oluliselt madalama kalorsusega kui tavaline karastusjook.

Naturaalse kalja valmistamiseks tuleb linnaseid kääritada. Iga käärimisprotsessi tulemusena tekib tootes väike kogus alkoholi, mis ei tee kuni 0,5protsendilise alkoholisisaldusega joogist alkohoolset jooki. Näiteks keefiris võib alkoholi olla kuni 1,2 protsenti ja legendaarse kollase vaadikalja alkoholisisaldus küündis omal ajal koguni 2 protsendini. Seega ei ole naturaalne kali mingil juhul alkohoolne jook.

10. veebruar 2011

Vaata lisaks

Suviseid retsepte kaljast – okroška ja kaljamarinaad

Toidublogija Kätrin Maidla jagab nõuandeid, mida kerget ja maitsvat valmistada kaljast. Kaljamarinaad lihale ja külm kaljasupp okroška Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521