A. Le Coq

Jaanijook kali

Jaanipäev on lähenemas ning paljud sõidavad selleks puhuks linnast välja jaanitulele, et veeta sõprade ning pere seltsis mõnusalt aega. Jaaniõhtuteks on paljudel kujunenud omad traditsioonid, kuid kindlasti ei puudu laualt ka jaani söök ja -jook. Traditsiooniliselt on olnud joogiks õlu, kuid jaanirüüpeks passib hästi ka ehtne kali. Just nimelt – e h t n e kali.

Poodides on müügil väga lai valik kalja nime kandvaid jooke. Mõned neist on kaljad, mõned aga kaljamaitselised karastusjoogid. Kuidas aga ehtsat kalja ära tunda ning jaanitulele just see õige jook kaasa võtta, selgitas meile Tehnikaülikooli toiduõpetuse professor Raivo Vokk.

Erinevus algab valmistamisest

Raivo Voki sõnul algab kalja ja kaljamaitseliste karastusjookide erinevus juba valmistamisest ning kasutatavast toorainest, kuid kalja nime all võime osta poest mõlemaid jooke. „Kaljamaitseline karastusjook valmib reeglina vee, suhkru, kalja lõhna- ja maitseainete kokku segamise teel. Vahel on maitse täienduseks lisatud juurde ka linnaseekstrakti,“ kirjeldab Vokk. Ehtsa kalja valmistamise tehnoloogia sarnaneb tema sõnutsi aga pigem tuntud joogi õlle omaga. „Õlut pruulitakse odralinnastest, kalja aga peamiselt rukkilinnasest, kuhu lisatud ka vahel odralinnast. Õlut kääritatakse pärmiga, kalja piimhappebakterite ning pärmseentega, mis erinevad õllepärmist“ selgitab Vokk valmistamisprotsessi. Mõlemad joogid, nagu kõik kääritatud joogid, sisaldavad kuigipalju alkoholi. Kali sisaldab seda aga nõnda vähe, et seda pole põhjust liigitada alkohoolsete jookide hulka. „Kalja võib alkoholisisalduse poolest võrrelda näiteks keefiriga, mida keegi ju ei pea alkohoolseks joogiks,“ rõhutas Vokk.

Maitse, värvus, vaht
Kalja ning kaljamaitselise karastusjoogi värvusel ei tee tavatarbija küll vahet. Eristada saab kahte jooki aga maitse ning vahu järgi. „Õigel kaljal tekib klaasi valamisel suurepärane ning püsiv vaht, kuid kaljamaitselisel karastusjoogil vahtu praktiliselt ei teki,“ toob Vokk välja erisust. Maitse erinevus on aga kahel joogil märgatav. „Naturaalse kalja maitse tuleneb kasutatavast toormest – peamiselt rukkilinnasest. Kaljapärase  maitsenüansi annavad joogile nii piimhappe hapukus kui ka tekkinud vähese alkoholi meelas ja veidi kirbelt mõru kaksikmaitse, mida võimendab alkoholi poolt esile kutsutud trigeminaalse närvi erutus,“ kirjeldab Vokk põhjalikult maitset. Kaljamaitselisel karastusjoogil sellist omapärast maitset ei saagi olla. „Kuna käärimispotsess kujutab endast suhkru muutumist alkoholiks, jääb ehtsasse kalja vähem suhkrut kui kaljamaitselisse jooki. Tänu sellele pole kali nii magus ja kustutab paremini janu.“

Kalja kasulikkus

Ehtne kali on tervislik ja naturaalne jook, mis sisaldab hulgaliselt organismile kasulikke aineid. „Naturaalsel, kääritatud kaljal on võrreldes teiste karastusjookidega hulk plusse. Et kalja valmistamiseks kasutatakse taimset toorainet, siis sisaldab see jook märkimisväärselt kaaliumi. Erinevalt teistest karastusjookidest on kaljas väikestes kogustes väärtuslikke aminohappeid ja valke. Needki pärinevad põhiliselt rukki- ja odralinnasest, millest kali on valmistatud. Kindlasti peab mainima ka B-rühma vitamiine, mida sisaldab kalja tooraine ja pärmid.“ Vokk on kindel, et kali on kasulik ka lastele, kindlasti kasulikum kui suhkrusiirupist ja maitseainetest kokku segatud joogid ning vähene alkoholiprotsent ei kujuta neile ohtu. Kalja, nagu ka teisi magusaid jooke ei soovitaks juua alla 3-aastastel lastel.

Poes kalja valides tasub kindlasti uurida pudeli silti. Kui pudelile on kirjutatud „Kääritatud kali“ ning märgitud vähene alkoholiprotsent, on tegemist ehtsa kaljaga ning võite kindel olla, et jaanitulele minnes on kaasas õige, kosutav jaanirüübe. Eestis on eelistatuim naturaalne kali A. Le Coq’i kali, kuid lisaks on võimalik osta ka Lätist ning Venemaalt toodud naturaalset kalja.

10. juuni 2010

Vaata lisaks

Mida kalja ostes tasub tähele panna

Kali on ammusest ajast tuntud kui jahutav suvejook, mille tarbimine muutub eriti popiks suvel. Kes peavad kaljast lugu teavad, et kõige paremini mekib kali külmalt ja serveerituna kannu – siis annab jook selle õige karastava efekti. Loe edasi →

A. Le Coq toob turule ehtsa kääritatud kalja

Eesti suurim joogitootja A. Le Coq äratas ellu vana kaljatootmise traditsiooni ning toob turule ehtsa kääritatud kalja. Ettevõtte eesmärgiks on saada kaljaturul turuliidriks ning suurendada kaljaturu mahtu 25%. Ettevõtte eesmärk on müüa tänavu 1,4 miljonit liitrit. Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521