A. Le Coq

A. Le Coq toob turule ehtsa kääritatud kalja

Eesti suurim joogitootja A. Le Coq äratas ellu vana kaljatootmise traditsiooni ning toob turule ehtsa kääritatud kalja. Ettevõtte eesmärgiks on saada kaljaturul turuliidriks ning suurendada kaljaturu mahtu 25%. Ettevõtte eesmärk on müüa tänavu 1,4 miljonit liitrit.

A. Le Coq’i naturaalne kääritatud kali on valmistatud rukki- ja odralinnastest ning kääritatud pärmi- ja piimhappebakteritega nagu seda on ajalooliselt tehtud.

A. Le Coq’i juhi Tarmo Noobi sõnul on Eesti turul veel vähe jooke, mis väärivad õige kalja nimetust. „Selle kalja puhul on tegemist „päris” kaljaga, milles on kasutatud ehtsaid linnaseid ning mille valmistamisel on kasutatud kääritamist,” kirjeldas Noop toote erisust. Ettevõtte juht usub, et uut kalja saadab turul edu selle ehtsa tummise maitse ja kergelt kihiseva koostise pärast. „Õiget kalja iseloomustabki käärimisel saadud väike alkoholiprotsent ning mõnus linnaseline maitse nagu seda teatakse ammustest aegadest,” rääkis Noop.

Noobi sõnul võib praegu Eesti kaljaturu jagada kaheks, mille alla kuuluvad kääritatud kaljad ja kääritamata kaljad. Kääritatud kaljade osakaal on turul tunduvalt väiksem ning Noop prognoosib, et uus kääritatud kali võimaldab oluliselt suurendada A. Le Coq’i turuosa kaljaturul. „Soovime suurendada nii oma turuosa kaljaturul kui tõsta kolmandiku võrra kalja kui tootegrupi osakaalu karastusjookide turul tervikuna,” kinnitas Noop.

Kuna A. Le Coq’i kalja valmistamine toimub traditsioonilisel meetodil, siis võib see toode sisaldada kuni 0,8% alkoholi. Just käärimisprotsessi käigus tekib õige kalja maitse, sest pärm hakkab lõhkuma linnastest tekkinud suhkrut, protsessi kõrvalproduktina tekib tootesse mõningane kogus alkoholi. Alkoholiseaduse määratluses ei käsitleta alkohoolse joogina loomuliku käärimise tulemusel tekkinud kuni 1,2% alkoholi.

Loomuliku käärimise käigus tekkinud võimalik alkoholiprotsent ei tee naturaalsest kääritatud kaljast alkohoolset jooki. Seega ei kehti A. Le Coq’i kaljale alkohoolsetele jookidele seatud piirangud toote asukoha ning müügikeelu osas.

A. Le Coq’i naturaalne kääritatud kali on saadaval 0,5-liitrises klaaspudelis ja 1-liitrises PET pudelis. Mõlema toote puhul on kasutatud õllele iseloomulikku tumedat pakendit, kuna tume pakendi pind kaitseb toodet paremini valguse eest ja tagab toote maitseomaduste säilimise tootja poolt toodud säilivusaja lõpuni. Toote soovituslikuks hinnaks on 8.90 – 9.90 + pant (0,5l) ja 12.70 – 13.70 + pant (1 l). Lisaks uuele kääritatud kaljale toodab A. Le Coq ka kääritamata Linnase kalja.

5. märts 2009

Vaata lisaks

Mida kalja ostes tasub tähele panna

Kali on ammusest ajast tuntud kui jahutav suvejook, mille tarbimine muutub eriti popiks suvel. Kes peavad kaljast lugu teavad, et kõige paremini mekib kali külmalt ja serveerituna kannu – siis annab jook selle õige karastava efekti. Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521