A. Le Coq

Suviseid retsepte kaljast – okroška ja kaljamarinaad

 

Jaanipäeva peetakse suve tähtsaimaks peoks, kus söök ja jook on alati au sees. Juba ennevanasti kaeti selleks puhuks rikkalik laud ning valmistati head ja paremat joogipoolist – oli selleks siis muistsete eestlaste kombel õlu või ehtsatest linnastest kääritatud kali. Kali, mis passib juua kõigile – nii noorele kui ka vanale, nii mehele kui ka naisele.

 

Tänu Eesti tootjatele on viimaste aastatega taaselustatud kääritatud kalja valmistamise traditsioon ning jook on taas kord leidnud oma koha nii argi- kui ka pidupäeva toidulaual. Rukki- ja odralinnastest valmistatud kali on kosutav jaanirüübe, mis  harrastuskoka Kätrin Maidla sõnul sobib ka ideaalselt toidu sisse. Kuidas kali ja toiduvalmistamine kokku sobivad, uurisingi tragi toidufanaatiku enda käest.

Üle kõige armastab Kätrin toitu. Kire toiduvalmistamise vastu on ta saanud kaasa kodust ning sellega on ta põhjalikumalt tegelenud 2 – 3 aastat. Kätrini katsetustest ja ideedest saab lugeda tema toidublogist, mis sisaldab põnevaid retsepte nii igaks argipäevaks kui ka tähtsaks pidupäevaks. Jaanipäeva lähenedes otsustab Kätrin järgida esivanemate traditsioone ning valmistada midagi ehtsast kaljast. “Kasutan retseptides rukki- ja odralinnastest valmistatud naturaalselt kääritatud kalja. Ehtsa kalja maitse on tugevam ja sisu tihedam,” räägib Kätrin ning lisab, et poes leidub ka selliseid kaljajooke, mis on kokku segatud veest, suhkrust ja siirupist.

Kätrin leiab, et lisaks sellele, et tegemist on hea joogipoolisega, saab seda väga edukalt kasutada ka toidus. “Kali on suvejook, mida on hea kuuma suveilmaga juua. Vahel jääb aga pudelipõhja alles jooki, kus pole enam gaase sees, ja nii on seda hea toiduvalmistamisel ära kasutada,” leiab ta. Selle tõestuseks, et kali ka toidu sisse passib, valmib täna külm suvine supp okroška ning universaalne kaljamarinaad, mis sobib nii lihale, kanale kui ka kanasüdametele.

Külm kaljasupp ehk okroška

Kätrini arvates on see roog ideaalne viis Eesti suvepeenralt nopitavaid aiasaadusi kasutada. “Kaljasupp täidab kõhu, jahutab ja on pealekauba tervislik ning kerge suvetoit,” lisab ta. Supile võib lisada erinevaid värskeid hooajalisi köögivilju, näiteks herneid. Kes aga toekamat kõhutäidet soovib, võib lisaks sisse ka suitsusinki hakkida.

Okroška põhiretsept (jagub neljale)

6 keedetud varajast kartulit

3 keedetud väiksemat porgandit

punt rediseid

4 väikest kurki

2 muna

4 spl meelepäraseid ürte (sobivad till, murulauk, roheline sibul ja petersell)

1 tl kanget sinepit

soola, pipart

0,5-liitrine pudel naturaalselt kääritatud kalja (nt A. Le Coqi klaaspudelis kali)

Eemalda kurkidelt keskmine, vesine seemneosa ning lõika need kuubikuteks. Nii ei muutu supp väga vedelaks. Tükelda kartulid ja porgand kuubikuteks ning lõika redised sektoriteks. Haki munad peeneks ning sega kokku teelusikatäie sinepiga. Haki roheline sibul, murulauk, till ja petersell.

Lao kaussi kihiti kartul, porgand, kurk ja redised ning maitsesta soola-pipraga. Keskele tõsta sinepine munamass ja puista peale ürdid. Lõpetuseks vala peale külmkapikülm kali, et köögiviljad oleksid kaetud. Serveeri kohe.

 

Kaljamarinaad lihale

Kätrin teab lisada, et kali annab lihale mõnusalt mõrkjas-magusa järelmeki ning väga kauni värvi, mis muudab selle eriti isuäratavaks.

“See ääretult lihtne marinaad on suvel väga tänuväärne – valmib imekiiresti ning piisab vaid 2 – 3 tunnist marinaadis, et grillil valmiks pehme, magus-mõrkja järelmekiga maitsev liha. Sobib suurepäraselt nii sea- kui ka kanaliha marineerimiseks ning julgemad võivad proovida ka kanasüdameid marineerida,” lisas ta.

Kaljamarinaadi retsept:

1 suur küüslauguküüs

1 pöidlasuurune jupp värsket ingverit

2 spl sojakastet

1 spl sidrunimahla

0,5-liitrine pudel naturaalselt kääritatud kalja (nt A. Le Coqi klaaspudelis kali )

Riivi kaussi küüslauk ja ingver peenikese riiviga ning lisa sojakaste ja sidrunimahl. Vala peale kali. Tõsta meelepärased lihatükid marinaadi ning lase 2 – 3 tundi, kuni üleöö tõmmata. Grilli kuumadel sütel.

Julgemad marineerivad lisaks lihale kaljatõmmises ka kanasüdameid. Eriti mõnus saab roog siis, kui marinaadi natuke tšillit lisaks hakkida. Alguses pisut võõrana tunduvad kanasüdamed on kiiresti ja ilma suurema vaevata valmiv jaanipäeva hittroog.

Lükka paar tundi marinaadis tõmmanud kanasüdamed bambustiku otsa ning grilli kuumade süte kohal küpseks (võtab aega 6 – k 8min). Serveeri kuumalt.

Eesti oma “teriyaki-kaste”

 

Jaapani köögi magus-soolane ja väga universaalne teriyaki-kaste, mis siinmailgi populaarseks saanud, on meie oma köögis lihtsalt ja kodumaiselt teisendatav. Teriyakilikult magusa nüansiga, lisaks meile nii sobiva kerge leivamekiga kaljasiirup sobib ideaalselt nii juurviljade kui ka liha pintseldamiseks grillimise ajal. Lisab imekauni sügava tooni ja mõnusat mahlast maitset.

Tarvis on 1,5 liitrit naturaalselt kääritatud kalja (soovitatavalt tugevama maitsega A. Le Coqi naturaalne tume kali). Keeda kalja keskmisel kuumusel 2 tundi, kuni 1,5 liitrist joogist on alles klaasijagu kanget, mustjaspruunilt sillerdavat siirupit. Villi saadud leem puhtasse õhukindlasse topsi ning kasuta suve jooksul erinevate grill-lihade ja köögiviljade maitsestamiseks. Proovi näiteks lõhe, šampinjonide ja suvikõrvitsaviilakatega.

Videosid toitude valmistamiseks saad klikites järgnevatele linkidele:

Kalja marinaad lihale

Külm supp okroška

14. juuni 2011

Vaata lisaks

A. Le Coq toob turule ehtsa kääritatud kalja

Eesti suurim joogitootja A. Le Coq äratas ellu vana kaljatootmise traditsiooni ning toob turule ehtsa kääritatud kalja. Ettevõtte eesmärgiks on saada kaljaturul turuliidriks ning suurendada kaljaturu mahtu 25%. Ettevõtte eesmärk on müüa tänavu 1,4 miljonit liitrit. Loe edasi →

A. Le Coq sai kaljaturu liidriks

Käesoleva aasta märtsis turule tulnud A. Le Coq’i kääritatud kalja on nelja kuuga müüdud ühtekokku ligi 1,5 miljonit liitrit, ületades selle tulemusega aastase müüginumbrite prognoosi. Uuringufirma Nielsen andmetel moodustas A. Le Coq’i kääritatud kali perioodil aprill-mai ligi poole kogu kaljaturu rahalisest müügist ja suurendas ettevõtte mahulist turuosa karastusjookide segmendis 34,6 %-ni. Loe edasi →

© 2011 A. Le Coq
Tartus:
Laulupeo pst 15, 50050 Tartu
Tel. 744 9711
Tallinnas:
Ruunaoja 2, 11415 Tallinn
Tel. 614 1521